Pradžia
Svetainės medis
DUK
Klausimai / Pasiūlymai
Versija neįgaliesiems
El. paštas (specialistams)
Paieška:
Naujienos
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Marijampolės savivaldybės
visuomenės sveikatos biuras
biudžetinė įstaiga
Lietuvininkų g. 18, Marijampolė
Tel. (8 343) 59 213,
info@marijampolesvsb.lt
Juridinių asmenų registras
Kodas 301618682

Kokio tipo visuomenės sveikatos biuro organizuojami renginiai Jus domina labiausiai?

Paskaitos
Žygiai
Sveikos mitybos skatinimo ir nutukimo prevencijos konsultacijos
Streso valdymo praktiniai užsiėmimai
Mankštos
Teoriniai–praktiniai fiziniai ir psichikos sveikatos užsiėmimai
Daugiau informacijos
Renginių kalendorius

<< liepa, 2019 >>
PATKPŠS
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

























2013.06.20
Saugus maisto produktų laikymas vasarą

Vasarą mus lepinanti šiluma yra didžiausias priešas daugeliui maisto produktų. Temperatūra, susijusi su maisto ruošimu, yra dažniausia apsinuodijimo maistu klaida. Dauguma mikrobų dauginasi, esant +6 - +60°C temperatūrai. +20- +40°C temperatūroje laikomi maisto produktai keletą valandų, sugenda ir yra netinkami valgyti. Kad apsaugotume savo organizmą turime laikytis kai kurių taisyklių jau nuo tada, kai įsigyjame šviežius maisto produktus.

Kaip užtikrinti maisto produktams tinkamą temperatūros grandinę
• Maistą į namus iš parduotuvės transportuokite kuo greičiau arba naudokite šaltkrepšį;
• Pirkite produktus prekybos vietose, esančiose arčiausiai namų ar poilsio vietų;
• Prieš sudedami maisto produktus į šaldytuvą, įsitikinkite, kad jis yra pakankamai vėsus (optimali šaldytuvo vidaus temperatūra: šaldytuvuose nuo 0°C iki 4°C, šaldikliuose nuo -18°C iki -5°C);
• Laikykite greitai gendantį maistą žemoje temperatūroje (žemiau 6°C). Žuvis ir ikrai turi būti laikomi 3°C ar vėsesnėje temperatūroje;
• Jei neturite šaldytuvo, nenaudokite greitai gendančių maisto produktų;
• Vakuumuotus ir marinuotus produktus laikykite žemoje temperatūroje;
• Nebenaudokite maisto produktų, kurių pakuotės pažeistos, praplėštos, paskutinę jų galiojimo dieną;
• Tik neatidarytos maisto pakuotės, saugomos šaltai išsilaiko iki paskutinės galiojimo dienos.

Nepamirškite higienos ir per atostogas. Įsitikinkite, kad jūsų rankos švarios
Prieš ruošdami maistą, visada nusiplaukite rankas. Rankas plaukite ir maisto ruošimo metu, ypač tada, kai tvarkote žalią mėsą, paukštieną arba žuvį, bei tada, kai pradedate dirbti su kitais maisto produktais, pavyzdžiui, ruošiate salotas. Nusiplaukite rankas ir prieš valgį.
Jei stovyklaujate ir nėra vandens įrenginių kur galima nusiplauti rankas, naudokite drėgnas antiseptines servetėles.

Nevirtus ir virtus maisto produktus ruoškite atskirai, naudojant skirtingus indus
• Naudokite atskirus indus termiškai neapdorotam ir apdorotam maistui;
• Visi indai ir įrankiai, nepamirškite ir grilio žnyplių, kurie lietėsi su žalia mėsa, turi būti kruopščiai nuplauti, prieš juos naudojant su virta ar kepta mėsa bei kitais maisto produktais;
• Nenaudokite marinato, kuriame buvo marinuota žalia mėsa su paruošta valgymui mėsa.
• Mėsą (vištieną, kiaulieną ir maltą mėsą) gerai iškepkite grilyje.

Maistą atvėsinkite greitai
• Maistą patiekite nedelsiant arba jį atvėsinkite;
• Nelaikykite kambario temperatūroje.

Senos taros naudojimas
Kaupdami seną tarą savo namuose ar vasarnamyje, neturite jokių garantijų, kad ji yra saugi naudoti. Saugiau nenaudoti senų ar įskeltų indų, keramikos dirbinių. Naują tarą taip pat svarbu įvertinti ar ji yra saugi sąlyčiui su maistu. Keramikiniuose ąsočiuose ar bokaluose, kuriuos parsivežate į namus kaip suvenyrus gali būti švino, tad jie turi būti naudojami tik kaip dekoratyvinės detalės.
Rūgštaus maisto neruoškite aliuminiu padengtuose induose, kadangi rūgštis tirpina aliuminį, kuris keliauja į žmogaus organizmą su maistu.

Parengta pagal Evira informaciją:
http://www.evira.fi/portal/en/food/information+on+food/handling+and+storage/remember+food+hygiene+also+on+holiday/

Nacionalinės maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto informacija


Atgal