Pradžia
Svetainės medis
DUK
Klausimai / Pasiūlymai
Versija neįgaliesiems
El. paštas (specialistams)
Paieška:
Naujienos
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Marijampolės savivaldybės
visuomenės sveikatos biuras
biudžetinė įstaiga
Lietuvininkų g. 18, Marijampolė
Tel. (8 343) 59 213,
info@marijampolesvsb.lt
Juridinių asmenų registras
Kodas 301618682

Kokio tipo visuomenės sveikatos biuro organizuojami renginiai Jus domina labiausiai?

Paskaitos
Žygiai
Sveikos mitybos skatinimo ir nutukimo prevencijos konsultacijos
Streso valdymo praktiniai užsiėmimai
Mankštos
Teoriniai–praktiniai fiziniai ir psichikos sveikatos užsiėmimai
Daugiau informacijos
Renginių kalendorius

<< liepa, 2019 >>
PATKPŠS
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

























2014.12.07
Ar žinote, kas yra celiakija?

Celiakija (gliuteninė enteropatija) – yra lėtinė plonosios žarnos liga, kuriai būdingas kviečių baltymo gliuteno arba į jį panašių miežių ir rugių baltymų lemiamas gleivinės pažeidimas bei sutrikęs maisto medžiagų įsisavinimas genetinį polinkį turintiems žmonėms. Galimas autoimuninis žarnų, odos, kepenų, sąnarių, gimdos, širdies, smegenų ir kitų organų pažeidimas.

Celiakijos SIMPTOMAI
• Viduriavimas
• Apatija
• Kūno masės mažėjimas
• Kaulų skausmai
• Bendras nuovargis
• Pūslelės ant odos
• Nevaisingumas
• Raumenų nykimas
• Išmatų pakitimai
• Kaulų tankio retėjimas

Priežastys

Yra nustatyti tam tikri rizikos veiksniai, kurie padidina tikimybę susirgti celiakija. Labai svarbus yra ir genetinis rizikos faktorius. Susirgimo tikimybė vienas iš dešimties yra pirmos eilės giminaičiams. Taip pat pacientai, kurie serga I tipo cukriniu diabetu, opiniu kolitu ar turi skydliaukės patalogiją, daug dažniau serga celiakija nei sveiki žmonės.

Ligos eiga

Grūdinis baltymas gliutenas yra sudarytas iš kelių proteinų: gliadino, gliuteninino (yra kviečiuose), hordeino (yra miežiuose) ir sekalino (yra rugiuose). Visi šie baltymai prasiskverbia pro žarnyno sienelę ir čia yra suskaidomi iki rūgščių. Kai tik proteinai turi kontaktą su žarnos gleivine, yra išprovokuojamas autoimuninis atsakas. Taip naujai susidarę antikūniai pradeda atakuoti plonosios žarnos gleivinės gaurelius, kurie yra atsakingi už maisto meždiagų ir vitaminų absorbciją(įsisisavinimą ir patekimą į kraują). Dėl sukeltos uždegiminės reakcijos gaureliai negali atltikti savo funkcijos. Tad maisto medžiagos toliau slenka žarnynu žemyn, nepatekdamos į kraują ir sukeldamos viduriavimą (diarėją).
Sergant celiakija vystosi lėtojo tipo alerginė reakcija gliutenui. Jos metu pažeidžiama žarnyno gleivinė, dėl to sutrinka būtinų medžiagų pasisavinimas: sulėtėja ar net krenta svoris.

Tyrimas

Celiakija diagnozuojama remiantis klinikinais simptomais, tačiau galutinė diagnozė nustatoma endoskopijos su plonųjų žarnų gleivinės biopsija ir teigiamu serologinio tyrimo rezultatu, nustatant šiai ligai būdingus antikūnus (antigliadino, antiendomizino ir kt).

Celiakijos medicininis gydymas

Vienintelis celiakijos gydymo būdas – specifinė begliuteinė dieta. Būtina iš maisto raciono pašalinti kviečius, miežius, rugius ir jų produktus. Gydymo pradžioje yra ribojami ir laktozės turintys produktai, nes celiakinės ligos metu prasideda antrinis laktozės nepakankamumas. Sunkios malabsorbcijos (sutrikus maisto skilimo produktų rezorbcijai iš žarnų spindžio ir/ar išnešimas kraujo limfiniais takais) atvejais reikia skirti maisto papildų, pvz. esant anemiškiems požymiams – geležies, folio rūgšties ir/ar vitamino B12, esant kraujavimo požymiams – vitamino K. Visiems ligoniams, kurių kraujyje konstatuojama hipokalcemija (kalcio kiekio kraujyje sumažėjimas) ar nustatoma osteomaliacija (mineralinės kaulo dalies sumažėjimas), osteoporozė, būtina skirti kalcio preparatų ir/ar vit.D. Ligoniai turi gauti pakankamai vit. A, tiamino, riboflavimo, niacino, piridoksino, vit.C polivitaminų pavidalu. Sunkiais atvejais skiriama enterinė (per zondą)ir parenterinė (naudojant centrinės venos kateterį) mityba. Jų vengiant liga neprogresuos ir jokių komplikacijų neturėtų išsivystyti. Bet vos tik įvedus atgal į dietą grūdinius produktus, celiakijos simptomai vėl atsiranda, tad dietos būtina laikytis visą gyvenimą. Dėl maisto produktų pasirinkimo rekomenduojama dietologo konsultacija, kuris padės sudaryti dienos maisto davinio sudėtį.

Produktai, kurių negalima vartoti, kadangi juose yra baltymo gliuteno:

• Duona, makaronai, sausi pusryčiai;
• Sausainiai, pyragėliai, biskvitai, traškučiai;
• Sojos padažas, majonezas, garstyčios;
• Mišrus augalinis aliejus (reiktų vartoti tik gryną saulėgražų ar rapsų aliejų);
• Kai kurie konservuoti padažai;
• Alus ir viskis (kiti alkoholiniai gėrimai neturi baltymo gliuteno);
Kai kurie vaistai gali turėti baltymo gliuteno, tad prieš vartojant bet kokį medikamentą būtina pasitarti su gydytoju ar vaistininku. Svarbu žinoti, kad šio baltymo yra ir lūpų dažuose, dantų pastoje ar burnos skalavimo priemonėse, tad būtina jas pakeisti kitomis, gliuteno neturinčiomis, priemonėmis.

Celiakija sergantys pacientai gali valgyti:
• Kukurūzus;
• Avižas;
• Ryžius;
• Vaisius, daržoves;
• Bulves;
• Riešutus;
• Linų sėmenis, sorų kruopas;
• Raudoną mėsą, vištieną, žuvį, kiaušinius ir pieno produktus;

Dauguma produktų, kuriuos leistina vartoti sergant celiakija, turi mažai ląstelienos. Tad pacientai dažnai pradeda skųstis vidurių užkietėjimu ir pilvo skausmu. Rekomenduojama kuo daugiau valgyti vaisių ir daržovių, kad organizmas gautų pakankamai skaidulinių medžiagų. Retais atvejais skiriami ir vidurius laisvinantys vaistai. Įrodyta, kad visą gyvenimą besilaikant specifinės dietos galima kontroliuoti ligą ir išvengti komplikacijų.

Parengė visuomenės sveikatos stiprinimo specialistė Aušra Ralytė


Atgal