Pradžia
Svetainės medis
DUK
Klausimai / Pasiūlymai
Versija neįgaliesiems
El. paštas (specialistams)
Paieška:
Naujienos
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Marijampolės savivaldybės
visuomenės sveikatos biuras
biudžetinė įstaiga
Lietuvininkų g. 18, Marijampolė
Tel. (8 343) 59 213,
info@marijampolesvsb.lt
Juridinių asmenų registras
Kodas 301618682

Kokio tipo visuomenės sveikatos biuro organizuojami renginiai Jus domina labiausiai?

Paskaitos
Žygiai
Sveikos mitybos skatinimo ir nutukimo prevencijos konsultacijos
Streso valdymo praktiniai užsiėmimai
Mankštos
Teoriniai–praktiniai fiziniai ir psichikos sveikatos užsiėmimai
Daugiau informacijos
Renginių kalendorius

<< liepa, 2019 >>
PATKPŠS
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

























2015.05.27
Maisto saugos užtikrinimas

Šių metų balandžio 17-ąją Marijampolės savivaldybės visuomenės sveikatos biure vyko apskritojo stalo diskusija „Maisto sauga ir jos užtikrinimas Marijampolės savivaldybėje“, skirta Pasaulinei sveikatos dienai paminėti.

Renginio tikslas – ugdyti vartotojų sąmoningumą, daugiau dėmesio skiriant visuomenės švietimui maisto klausimais, taip pat siekti glaudesnio bendradarbiavimo ir tarpusavio supratimo tarp institucijų, atsakingų už maisto saugą ir visuomenės sveikatą.

Renginį atidarė ir sveikinimo žodžius tarė Marijampolės savivaldybės Socialinių reikalų departamento direktorė Daiva Pankauskienė. Renginiui pirmininkavo Marijampolės savivaldybės administracijos Socialinių reikalų departamento Savivaldybės gydytoja Odeta Aleksienė.

Apskrito stalo diskusijos metu Marijampolės valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vyriausiasis veterinarijos gydytojas – inspektorius Juozas Kamorūnas pristatė maisto saugos kontrolės Marijampolės savivaldybėje 2014 metais duomenis. Marijampolės visuomenės sveikatos centro vyriausioji specialistė Ina Kavaliauskienė akcentavo dažniausiai pasitaikančias problemas derinant švietimo ir globos įstaigų valgiaraščius. Marijampolės vaikų lopšelio – darželio „Vaivorykštė“ direktorė Regina Kaleinikienė papasakojo apie maitinimo organizavimą ikimokyklinio ugdymo įstaigose. Apie vaikų maitinimo organizavimą ugdymo įstaigose pasisakė Marijampolės Rygiškių Jono gimnazijos direktoriaus pavaduotojas ugdymui, atsakingas už mokinių maitinimo organizavimą mokykloje, Vidmantas Kepalavičius.

„Valstybinė maisto kontrolė organizuojama atliekant laikantis principo, kad maisto sauga žmonių sveikatai yra besąlygiškas prioritetas“, – sakė Marijampolės valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vyriausiasis veterinarijos gydytojas – inspektorius Juozas Kamorūnas.

Apžvelgdamas maisto saugos kontrolės Marijampolės savivaldybėje 2014 metų duomenis, J. Kamorūnas teigė, jog daugiausiai nustatytų pažeidimų, kaip ir visoje Lietuvoje, yra higienos pažeidimai. Marijampolės savivaldybėje 2014 metais patikrinta 33 mokyklos, 12-oje rasta pažeidimų; ikimokyklinio ugdymo įstaigų patikrinta 19, 6-iose rasta pažeidimų; socialinės globos įstaigų patikrinta 16, 1-oje iš jų rasta pažeidimų.

Šiais metais iš mokyklų buvo paimti ir ištirti 5 geriamojo vandens mėginiai – vanduo atitiko Lietuvos higienos normos HN 24:2003 Geriamojo vandens saugos ir kokybės reikalavimai“ reikalavimus.

2014 metais visoje Lietuvoje, tiriant maisto patiekalo energetinę vertę, 25% mokyklose paimtų mėginių neatitiko reikalavimų; ikimokyklinio ugdymo įstaigų – neatitiko 47 %.

Kalbėdamas apie valgiaraščius J. Kamorūnas paminėjo, kad Marijampolės savivaldybėje valgiaraščius parengia pačios įstaigos ir juos suderina su visuomenės sveikatos centru. 2014 metais keturių vaikų ugdymo įstaigų (vaikų darželiai – lopšeliai „Šypsenėlė“, „Varpelis“, „Šaltinėlis“ ir Degučių mokykla - darželis) maisto tvarkymo skyriuose patiekalai buvo ruošiami ir patiekiami nesivadovaujant patvirtintais visuomenės sveikatos centro valgiaraščiais.

Marijampolės valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vyriausiasis veterinarijos gydytojas – inspektorius Juozas Kamorūnas paminėjo, kad nuo 2015 m. liepos 1 dienos planuojama valgiaraščių derinimą perimti iš visuomenės sveikatos centrų ir priskirti valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai. Planuojama paruošti vieningą vaikų maitinimo valgiaraštį.

Nuo 2013 metų Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba tikrinamus restoranus, kavines ir užkandines pradėjo reitinguoti atsižvelgiant į higienos reikalavimų įgyvendinimą. Per 2014 metus VMVT inspektoriai Lietuvos mastu 4-5 balais, kurie žymimi puodeliais, įvertino 63% patikrintas įmones, 3 balais – 30 %, 1-2 balais – 7 % patikrintas įmones. Marijampolės savivaldybėje 5 balais įvertinta 32 % patikrintos įmonės, 4 balais – 52 %, 3 balais – 16 %.

Maisto tvarkymo subjektai savanoriškai gali pasirinkti jiems priimtiną savikontrolės sistemos diegimo variantą: rizikos veiksnių analizės ir svarbiųjų valdymo taškų sistemą (RVASVT) ar geros higienos praktikos taisyklių (GHP) įgyvendinimą. GHP taisyklės padeda įvertinti, analizuoti bendruosius, esminius maisto saugos reikalavimus, užtikrinančius gaminamų maisto produktų rizikos įvertinimą, saugos reikalavimų įgyvendinimą. J. Kamorūnas siūlė kiekvienai viešojo maitinimo įmonei turėti GHP ir GGP taisykles. Savikontrolei užtikrinti: „Siūlome viešojo maitinimo įmonėms vesti personalo sveikatos būklės stebėjimo žurnalą“, – sakė J. Kamorūnas.

Pranešėjas pateikė siūlymus ir Lietuvos asociacijai bei Viešųjų pirkimų tarnybai dėl viešųjų pirkimų organizavimo: siūlė nurodyti konkrečius maisto kokybės reikalavimus atvėsintai šviežiai mėsai, žuviai, daržovėms bei siūlė kontroliuoti tiekėjus.

Marijampolės valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vyriausiasis veterinarijos gydytojas – inspektorius Juozas Kamorūnas pabrėžė, jog aktuali problema yra atliekų tvarkymas. Žaliosioms atliekoms tvarkyti turi būti įrengta kompostavimo aikštelė.

Marijampolės visuomenės sveikatos centro vyriausioji specialistė Ina Kavaliauskienė supažindino su vaikų maitinimo reglamentavimu ir jo naujovėmis, priminė vaikų maitinimo valgiaraščių sudarymo ypatumus bei apžvelgė dažniausiai pasitaikančias klaidas.

Pagrindiniai valgiaraščių neatitikimai, pasitaikantys sudarant valgiaraščius buvo tokie, kaip: porcijų nediferencijavimas pagal vaikų amžių; patiekalų kartojimasis kelias dienas iš eilės; per daug energijos gaunama riebalų ir angliavandenių sąskaita; per mažai žuvies patiekalų; neatitinka laiko intervalai tarp maitinimų; nežymimi tausojantys patiekalai; neatitinka rekomenduojamos pusryčių ir pietų energijos normos; valgiaraščiuose nenurodomos savaičių dienos ir maitinimo laikas, nenumeruojami valgiaraščio lapai. Buvo atvejų, kai pasitaikė draudžiamų produktų valgiaraščiuose.

I. Kavaliauskienė atkreipė dėmesį, kad per 2014 metus buvo peržiūrėta 103 valgiaraščiai: globos namų 3, 1 nesuderintas iš karto; mokyklų – 53, 6 nesuderinti iš karto; darželių – 29, 9 nesuderinti iš karto; vasaros stovyklų – 18. Per 2015 metų sausio, vasario ir kovo mėnesius buvo suderinta apie 30 valgiaraščių.

„Sunku suderinti valgiaraštį, kad ir maisto produktų mitybinė vertė, ir piniginė vertė atitiktų, kadangi dažnai svyruoja piniginė vertė“, – teigė I. Kavaliauskienė.

Marijampolės vaikų darželio – lopšelio „Vaivorykštė“ direktorė Regina Kaleinikienė pasidalino savo patirtimi ir vertingais patarimais, susijusiais su vaikų maitinimo organizavimu.

„Darželio – lopšelio „Vaivorykštė“ prioritetas yra sveikatos stiprinimas ir saugojimas. Įgyvendiname įvairius projektus ir džiaugiamės, kad mums sekasi, ir tuo pačiu neatsiliekame su maitinimu. Stengiamės, kad vaikai gautų kuo sveikesnį maistą“, – teigė R. Kaleinikienė.

„Darželio – lopšelio „Vaivorykštė“ direktorė kalbėjo apie patį maitinimą, tiesiog ką vaikai valgo ir ko stengiamasi atsisakyti, gaminant maistą. Stengiamasi derinti maisto produktus: prie karštų patiekalų (mėsos, žuvies) netiekti bulvių, jas pakeisti kelių rūšių salotomis; pusė valandos prieš didįjį maitinimą (pietus) vaikams duoda atsigerti vandens su citrina ar kitų leistinų gėrimų; visada kiekvienoje grupėje yra sudaryta galimybė vaikams atsigerti vandens. R. Kaleinikienė teigė, jog darželiuose vaikai nenori valgyti košių ir nelabai mėgsta džiovintus vaisius, todėl jie džiovintus vaisius nuplauna, sutrina ir sumaišo su koše, tuo pačiu taip sumažindami cukraus kiekis patiekale. Jogurtus, grikių ir avižinių dribsnių paplotėlius gaminasi patys; neperka mėsos faršo, jį malasi patys; vaikų maitinime atsisakę dešrelių ir daktariškos dešros. „Sumuštinį su dešra galima pakeisti išvirta paukštienos krūtinėle“, – sakė „Darželio – lopšelio „Vaivorykštė“ direktorė Regina Kaleinikienė.

Prieskonių mišinių neperka, naudoja natūralius prieskonius (petražoles, krapus, raudonėlį ir kt.). Vaikų sveikatai stiprinti vaikams duoda medaus, kurį galima rasti kiekvienoje grupėje. Žiemos laikotarpiu vaikams duoda česnako, atsižvelgiant ar vaikas nėra alergiškas.

„Darželyje organizuojame akcijas, kurių metu tiek darbuotojai, tiek tėveliai renka arbatžoles ir žiemos laikotarpiu grupėse vaikai geria natūraliais arbatas. Tai kartu ir puiki mokymo priemonė, kadangi auklėtojos gali papasakoti vaikams apie arbatos ir medaus reikšmę mūsų organizmui“, – sakė R. Kaleinikienė.

Marijampolės Rygiškių Jono gimnazijos direktoriaus pavaduotojas ugdymui, atsakingas už mokinių maitinimo organizavimą mokykloje Vidmantas Kepalavičius papasakojo apie šios mokyklos aktualijas.

Marijampolės Rygiškių Jono gimnazijoje maitinama apie 500 moksleivių, 20 – 30 pedagogų. Mokykloje į valgiaraštį yra įtrauktos košės, kurios ypatingai pamėgtos po sveikatą stiprinančių savaičių. „Dalis mokinių nepripratę prie normalaus maitinimo, ir mes turime du didžiulius maitinimo taškus, kurie sukelia problemų vaikų maitinimui, tai – „Rimi“ ir „Maximą“. Jei mes neduodame kavos mokykloje, abiturientai jos įsigyja degalinių kolonėlėse“ – sakė Vidmantas Kepalavičius.

Marijampolės savivaldybės visuomenės sveikatos biuro direktorė Lina Laukaitienė sakė, jog vienas iš Marijampolės savivaldybės visuomenės sveikatos biuro uždavinių vykdyti vaikų ir jaunimo visuomenės sveikatos priežiūrą. Sveikatos priežiūros specialistai, dirbantys ugdymo įstaigose, kartu su mokytojais, tėvais, psichologinės bei socialinės pedagoginės pagalbos specialistais, siekia padėti vaikams suformuoti teigiamą požiūrį į sveikatą, skatina ją saugoti ir gerinti bei įgyti geresnių gyvenimo įgūdžių. Specialistai organizuoja įvairius renginius, viktorinas, sveikos mitybos savaites – įvairias veiklas, kurios vaikams suteikia galimybę pažinti, mokėti ir, svarbiausia, norėti saugoti ir stiprinti savo sveikatą.

Vaikui ypač svarbu nuo mažens padėti išsiugdyti tinkamus mitybos įpročius, todėl pavyzdį vaikams turime rodyti patys. 


Atgal