Pradžia
Svetainės medis
DUK
Klausimai / Pasiūlymai
Statistika El. paštas (specialistams)
Paieška:
Naujienos
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Marijampolės savivaldybės
visuomenės sveikatos biuras
biudžetinė įstaiga
Lietuvininkų g. 18, Marijampolė
Tel. (8 343) 59 213,
info@marijampolesvsb.lt
Juridinių asmenų registras
Kodas 301618682

Kokiais informacijos šaltiniais daugiausia naudojatės, gilindami savo žinias apie sveikatą ?

Klausau radijo, žiūriu televizijos sveikatos laidas
Skaitau laikraščius, žurnalus ir kitus periodinius leidinius, brošiūras, atmintines, straipsnius sveikatos tematika
Naudojuosi gydytojų ir kitų sveikatos priežiūros darbuotojų konsultacijomis, patarimais
Naršau interneto svetaines, kuriose skelbiama informacija sveikatos klausimais
Sveikatos informacija nesidomiu
Daugiau informacijos
Renginių kalendorius

<< lapkritis, 2017 >>
PATKPŠS
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930





















2017.11.06
PYRAGŲ DIENA. KAIP IŠKEPTI SVEIKATAI PALANKŲ PYRAGĄ?

Lapkričio 6-ąją Lietuvoje švenčiama pyragų diena. Šia proga kviečiama kepti pyragus, dalintis su draugais, kolegomis, nudžiuginti namiškius netikėtu receptu. Tačiau ar daugelis iš mūsų žino, kaip pasigaminti sveikatai palankų pyragą? Kokiu pyragu nudžiuginti kolegas bei namiškius?

„Daugelis mums įprastų pyragų, deja, yra ne tik pavojingi grakščiai talijai, bet ir kenkia sveikatai. Tačiau pyragai tikrai gali būti ir sveiki“, - sako iniciatyvos „Sveikatai palankus“ mitybos specialistė Raminta Bogušienė.

Pyragų saldinimui naudokite uogas, vaisius

Gamindami namuose pyragus saldumui išgauti naudokite ne rafinuotą cukrų, o tiesiog šviežius, šaldytus ar džiovintus vaisius (bananus, obuolius, kriaušes, slyvas), daržoves (morkas, moliūgą, burokėlį), uogas (avietes, šilauoges, braškes). 

„Dažnam kyla klausimas, ar kepant pyragą cukrų galima keisti nerafinuotu cukrumi, medumi, klevų sirupu ir pan.? Žinoma, galima. Nerafinuotas cukrus, medus, klevų sirupas yra mažiau perdirbti, praėję mažiau technologinių operacijų, su natūraliomis skoninėmis savybėmis, bet jų kiekį taip pat reikia riboti. Jei pyrago recepte nurodyta 200 g cukraus, dėkite – 50 g nerafinuoto cukraus ir kitą saldumą išgaukite iš vaisių ar uogų. Medus geriau tinka žaliavalgiškų desertų gamybai, nes terminio apdorojimo metu gerąsias medaus savybes prarandame ir jis tampa tiesiog pridėtiniu cukrumi”, - pasakoja mitybos specialistė Raminta Bogušienė.

Baltus miltus keiskite į viso grūdo miltus, dribsnius, kruopas 

Kepant tortus, pyragus, rinkitės viso grūdo miltus: kvietinius Spelta miltus, ruginius, avižinius, kukurūzų, grikių miltus, avižų sėlenas, kviečių gemalus. Dalį miltų galima pakeisti maltais riešutais, sėklomis ar maltomis kruopomis (pavyzdžiui, soromis). Žaliavalgiškiems desertams galima rinktis – daigintus, brinkintus grikius, stambius avižinius dribsnius.
Pasak specialistės, pilnavertės grūdinės kultūros palankesnės žmogaus sveikatai, nes išvengiama cukraus šuolių kraujyje, išlieka ilgesnis sotumo jausmas. 

Riebalai tik sveikatai palankūs

„Riešutai (anakardžių, migdolų, lazdynų ir t.t.), sėklos (sezamo, linų sėmenų, aguonų ir t.t.) yra puikus pasirinkimas gaminant žaliavalgiškus t.y. termiškai neapdorotus pyragus, desertus, kuriuose išsaugomos visos vertingos maistinės medžiagos. Taip pat tinka riešutų sviestai ir malti riešutai karštų pyragų gamybai, praturtinamas pyragas sveikatai palankiais riebalais, baltymais. Sėklas smulkinti, nes jas sukramtyti pakankamai sudėtinga, o nesuvirškintos jokios naudos organizmui neduoda”, - sako R.Bogušienė.

Mitybos specialistės teigimu, riebumą ir tinkamą konsistenciją padeda išgauti avokadas. Kepant pyragus, sausainius galima naudoti nerafinuotus aliejus, kurie atlaiko terminį apdorojimą (ypač tyrą alyvuogių aliejų, saulėgrąžų ir pan.), tačiau kepimo temperatūra turi būti ne aukštesnė nei 180 laipsnių, kad nesusidarytų kancerogeninės medžiagos. 

Pyragų skoniui ir kvapui – natūralūs ingredientai

Saldžiarūgščiam skoniui, spalvos intensyvumui, ypač gaminat žaliavalgiškus pyragus puikiai tinka – citrina ir jos sultys, obuoliai ir jų tyrės, taip pat liofilizuotų vaisių ir uogų milteliai (pavyzdžiui, juodieji serbentai, avietės). Pyragų, tortų purumui puikiai tinka pieno produktai – nesaldintas jogurtas, kefyras. 
„Tuo tarpu kondensuotas pienas tikrai nėra puikus pasirinkimas, nes faktiškai pusę jo sudėties sudaro tiesiog rafinuotas cukrus, o kitą cukrų dalį – pieno cukrus laktozė”, - perspėja iniciatyvos „Sveikatai palankus“ mitybos specialistė Raminta Bogušienė.
Nepamirškite kokybiškos ciberžolės ir cinamono, šie prieskoniai turi būti kiekvienoje virtuvėje, o pyragų aromatui – vanilė irgi būtina. 

Pyragų dienos proga – sveikatai palankaus pyrago receptas

Namuose gamintas maistas visuomet sveikiausias, nes ne tik galime sudėti sveikatai palankiausius produktus, bet ir gaminti su meile ir gera nuotaika. Ir nors dažnai trūkstant laiko renkamės parduotuvinius pyragus ar tortus, bent jau švenčių metu ar savaitgaliais nudžiuginkime artimuosius sveikatai palankiais gardumynais. Šį kartą siūlome pasigaminti kukurūzinį persikų ir bananų pyragą, kurio receptą galite rasti turbūt pirmoje Lietuvoje sveikatai palankių receptų ir valgiaraščių knygoje "Sveikatai palankus technologinių kortelių ir valgiaraščių rinkinys", kuris tiks ne tik Pyragų dienai, bet būtų puikus desertas ir mokyklų bufetuose, kur, deja, dar vis karaliauja baltų miltų bandelės, pyragai, sausainiai. Pasidalinkite šiuo receptu ir su kitais! Būkime sveiki!

KUKURŪZINIS PERSIKŲ IR BANANŲ PYRAGAS 

Jums reikės:
1 stikl. kukurūzų miltų (POLENTA)
1 stikl. viso grūdo Spelta miltai 
Cinamonas, ciberžolė
Kepimo milteliai
4 kiaušiniai
2 nedideli bananai
3 persikai (galima keisti moliūgu)
70 ml ypač tyro alyvuogių aliejaus (tinkamo kepimui) 
1 šaukštas medaus/ klevų sirupo/ agavų sirupo

Gaminimo žingsniai:

Viename inde sumaišykite visus sausus ingredientus (kukurūzų miltus, viso grūdo spelta miltus, kepimo miltelius). Kitus ingredientus – kiaušinius, bananus, persikus, aliejų ir medų išplakame iki vienalytės masės. Abiejų indų turinį supilame į vieną ir gerai išmaišome. Kepame 180 laipsnių temperatūroje 40 min. Iškepusį pyragą barstome žiedadulkėmis. 


Parengė: VšĮ „Sveikatai palankus“ direktorė, sveikatai palankios mitybos ir gyvenimo būdo propaguotoja, sveikatai palankaus maisto technologė Raminta Bogušienė, tel. 8 645 17 472, raminta.bogusiene@sveikataipalankus.lt.

kukuruzu_pyragas__1_.jpg


Atgal