Pradžia
Svetainės medis
DUK
Klausimai / Pasiūlymai
Versija neįgaliesiems
El. paštas (specialistams)
Paieška:
Naujienos
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Marijampolės savivaldybės
visuomenės sveikatos biuras
biudžetinė įstaiga
Lietuvininkų g. 18, Marijampolė
Tel. (8 343) 59 213,
info@marijampolesvsb.lt
Juridinių asmenų registras
Kodas 301618682

Kokio tipo visuomenės sveikatos biuro organizuojami renginiai Jus domina labiausiai?

Paskaitos
Žygiai
Sveikos mitybos skatinimo ir nutukimo prevencijos konsultacijos
Streso valdymo praktiniai užsiėmimai
Mankštos
Teoriniai–praktiniai fiziniai ir psichikos sveikatos užsiėmimai
Daugiau informacijos
Renginių kalendorius

<< spalis, 2018 >>
PATKPŠS
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

























2018.09.26
Rugsėjo 26 d. – Pasaulinė aplinkos apsaugos ir sveikatos diena

Šiais metais ši diena skirta Pasaulio maisto tvarumui ir saugai (angl. Global food safety and sustainability) ir ja siekiama atkreipti dėmesį į saugesnio maisto, taupesnį vandens ir maisto naudojimo skatinimą, o bendruomenes paraginti labiau vertinti tvarią maisto gamybą.

Siekdamos turėti švaraus vandens ir maistinių medžiagų išteklius, bendruomenės vis labiau vertina tvarią maisto gamybą. Taip pat svarbu, kad ji būtų saugi, kuo naudingesnė sveikatai ir kuo mažiau kenksminga aplinkai. Labai svarbu mažinti maisto atliekas ir veiksmingai naudoti gamtos išteklius, tokius kaip švarus vanduo. Maisto sauga skirta apsaugoti nacionalinę maisto produktų tiekimo grandinę nuo pavojingų mikrobų ir cheminių medžiagų.

Kadangi naujos grėsmės maisto saugai kyla nuolat ir maisto tiekimas tampa vis globalesnis, būtina stiprinti maisto saugos sistemą visose šalyse. Maisto gamybos pokyčiai, platinimas ir vartojimas, aplinkos pokyčiai, nauji ir besiformuojantys patogenai, atsparumas antimikrobinėms medžiagoms kelia vis didesnių problemų nacionalinei maisto saugos sistemai. Padidėję kelionių mastai ir prekyba didina tikimybę maisto užterštumą platinti tarptautiniu mastu.

Per maistą plintančios ligos yra vis didesnė visuomenės sveikatos problema visame pasaulyje. Maistas gali būti užterštas bet kuriame etape: nuo gamybos iki vartojimo. Taip pat jo užteršimas gali būti aplinkos užterštumo rezultatas, pvz., vandens, dirvožemio ar oro.

Su maistu plintančios ligos trukdo socialinei ir ekonominei plėtrai, sveikatos priežiūrai, kenkia nacionalinei ekonomikai, turizmui ir prekybai.

Pasaulyje, kuriame gaminame pakankamai maisto, kad galėtume maitinti visus, vienas iš devynių žmonių kiekvieną naktį eina miegoti alkanas. Badas ir nepakankama mityba yra vienas didžiausių mūsų laikų iššūkių. Kasmet pasaulyje išmetama 1,3 mlrd. tonų maisto, maždaug trečdalis visų pagamintų maisto produktų yra prarandama ir iššvaistoma. O tai reiškia ne tik praleistą progą pagerinti pasaulinį aprūpinimą maistu, bet ir mažinti neigiamą poveikį aplinkai.

Didėjant vartojimui, didėja ir vartojimo keliamas neigiamas poveikis aplinkai, o kartu ir sveikatai. Todėl aplinkos apsauga ir taršos mažinimas labai priklauso nuo visuomenės sąmoningumo.

Gerinti gamintojų ir vartotojų sąmoningumą, taip pat atrasti tvarų, naudingą maistą, kuris šiuo metu yra išmetamas – tai naudingos priemonės, padėsiančios sumažinti nuostolius ir atliekų kiekį.

Saugią bei sveiką aplinką privalome susikurti patys. Niekas už mus to nepadarys. Todėl į sveikos aplinkos kūrimą turėtų įsitraukti ne tik pavieniai asmenys, bet ir visa bendruomenė. Juk švari, sveika aplinka, sveikas ir saugus maistas turi būti visos visuomenės rūpestis.



Informaciją parengė:
Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro
Aplinkos sveikatos skyrius


Atgal