Pradžia
Svetainės medis
DUK
Klausimai / Pasiūlymai
Versija neįgaliesiems
El. paštas (specialistams)
Paieška:
Naujienos
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Marijampolės savivaldybės
visuomenės sveikatos biuras
biudžetinė įstaiga
Lietuvininkų g. 18, Marijampolė
Tel. (8 343) 59 213,
info@marijampolesvsb.lt
Juridinių asmenų registras
Kodas 301618682

Kokio tipo visuomenės sveikatos biuro organizuojami renginiai Jus domina labiausiai?

Paskaitos
Žygiai
Sveikos mitybos skatinimo ir nutukimo prevencijos konsultacijos
Streso valdymo praktiniai užsiėmimai
Mankštos
Teoriniai–praktiniai fiziniai ir psichikos sveikatos užsiėmimai
Daugiau informacijos
Renginių kalendorius

<< liepa, 2019 >>
PATKPŠS
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

























2018.11.23
Maitinimas ugdymo įstaigose - ką vertėtų žinoti?

Nenurimstant diskusijoms dėl mokinių maitinimo tvarkos pasikeitimo ugdymo įstaigose, specialistams iškyla klausimas, kodėl nesidžiaugiame, kad mokiniai, būdami mokykloje ar vaikai, visą dieną praleisdami darželyje, gauna šviežią, sveikatai palankų ir subalansuotą maistą? 

Dažniausiai akcentuojama, kad vaikai darželiuose nevalgo jiems patiekiamo maisto. Kodėl taip nutinka? Dažnai priežastis yra ta, kad į darželius vaikai atsineša saldumynų, mamos gimtadienio proga neša įvairius kepinius. Ar po tokių užkandžių vaikas dar norės pietų? Saldumynai gadina natūralų skonio suvokimą ir sveikesnis maistas vaikui tampa neskanus. Vaikų polinkis į greitą maistą buvo ir prieš maitinimo pakeitimus. Ne paslaptis, kad vaikai nori visko, kas skanu, ryšku ar gražiai įpakuota, tačiau dažniausiai tai nėra sveikatai palanku. Vaikas, valgydamas saldumynus, negauna naudingiausių maisto medžiagų, tik menkavertes kalorijas. Todėl tvarkoje ir atsirado nurodymas, kokius produktus neštis į ikimokyklinio ugdymo įstaigas rekomenduojama. Tėveliai visada gali įdėti vaikams uogų, vaisių, daržovių ar kitų sveikatai palankių produktų.

Ugdymo įstaigose patiekiami tinkamai subalansuoti patiekalai: juose yra ne tik baltymai, riebalai, angliavandeniai, bet ir vitaminai bei kitos vertingos maistinės medžiagos. Nuo šiol per pietus vaikai gauna žuvies, net tris kartus per savaitę darželiuose tiekiama ankštinių daržovių.

Vaikas, pavalgęs sriubos, dažnai antro patiekalo jau nenori, todėl ugdymo įstaigose sriubos kiekis sumažintas. Pietums galima patiekti tik antrą patiekalą, o sriubą vaikams siūlyti papildomo maitinimo metu.

Vaikų taip mėgstamos bulvės nėra uždraustos, išskyrus bulvių traškučius ir fri bulvytes. Apribotas tik bulvių ir jų patiekalų tiekimo dažnumas, nes krakmolo turintys produktai apsunkina virškinimo sistemą, nukenčia maisto įvairovė. Bulvės pakeičiamos įvairesniais garnyrais. Bulvių plokštainis, cepelinai gali būti tiekiami, tik rečiau ir be spirgučių padažo. 

Saldinti kompotai, saldintos arbatos bei sultys netiekiami su pagrindiniais patiekalais. Šis reikalavimas priimtas siekiant sumažinti cukraus suvartojimą. Be to geriant saldintus gėrimus maitinimosi metu trikdomas virškinimas. Šiuos gėrimus vaikai gali gauti kartu su užkandžiais ar vakarienės metu. Cukraus leidžiamas kiekis šiuo metu yra iki 5g/100g gėrimo. Pavyzdžiui vienam arbatos puodeliui maksimalus cukraus kiekis būtų 10 g, kitaip sakant, kupinas arbatinis šaukštelis cukraus. 

Patiekaluose naudojami natūralūs prieskoniai ir tvarkoje nurodytas leistinas druskos kiekis. 

Vaikai jau nebus „užkemšami“ tuščias kalorijas turinčiais batonais. Nuo šiol pirmenybė teikiama viso grūdo produktams. Vaikai gauna įvairesnes kruopas ar dribsnius, viso grūdo ruginę duoną, makaronai tiekiami taip pat sveikesni.  Taip mityba praturtinama skaidulinėmis medžiagomis, kurios yra energijos šaltinis. Kepamų patiekalų ruošime atsisakyta džiūvėsėlių. Pirmiausia – dėl akrilamido sukeliamo pavojaus sveikatai.

Nuo šiol – daugiau daržovių, vaisių ir uogų. Mokyklose, jei vaikai valgo tik pietus, kasdien gaunama ne tik trečdalis daržovių pietų lėkštėje, bet ir vaisių. Darželiuose vaisiai tiekiami bent kartą per dieną.
Dešrelės yra leidžiamos, nors tvarka numato pirmenybę šviežiai, nešaldytai mėsai. Atsižvelgiant į tai, dešreles ar „daktarišką“ dešrą vaikai galės valgyti ne dažniau kaip kartą per savaitę.

Maitinimo pokyčiai ugdymo įstaigose sujudino ir verslą. Tiekėjai, norėdami produktus ir toliau tiekti ugdymo įstaigoms, turėjo peržiūrėti asortimente esančių gaminių receptūras, jas keisti arba kurti naujų gaminių grupes – kas atitinka mokinių maitinimui keliamus reikalavimus, o tai naudinga ir eiliniam, sveikesnio produkto ieškančiam, pirkėjui.

Kai kurios Marijampolės savivaldybės ugdymo įstaigos, kurios domisi naujovėmis, maitinimo pokyčius pradėjo anksčiau ir palaipsniui, todėl su dideliais rūpesčiais nesusidūrė.

Dažnai tenka girdėti neigiamų atsiliepimų ir skaityti straipsnių, kurie parašyti neįsigilinus į realiai esamą situaciją ir pilnai nesusipažinus su maitinimo reikalavimais ugdymo įstaigose, todėl norėtųsi, kad tėveliai daugiau bendrautų tiesiogiai su pačiomis ugdymo įstaigomis. Savo ruožtu ugdymo įstaigos turi pačios gerai suprasti tokių pasikeitimų naudą, siekti kuo geresnės maitinimo kokybės, informuoti tėvelius, kviesti juos susipažinti su tiekiamu maistu ir, žinoma, įsiklausyti į jų nuomonę.

Su Tvarkos aprašu galima susipažinti čia.



Marijampolės savivaldybės visuomenės sveikatos biuro informacija


Atgal